Jadło i zabytki - pomysł powiatu na skuteczną promocję

Czytaj więcej...

Wydane przez Starostwo Powiatowe w Krośnie książki-przewodniki mają za cel przybliżyć turystom polskim i słowackim przyrodniczych oraz zabytkowych „skarbów", które znajdują się na terenie powiatu krośnieńskiego. I po lekturze książek można powiedzieć, że po raz pierwszy w takiej skali zaprezentowano gminy powiatu od strony ich historii, zabytków, natury i... kuchni.

Pierwsza publikacja nosi tytuł „Jadło przepisy kulinarne pogranicza polsko – słowackiego" i zawiera 300 recept jak uwarzyć i upiec wspaniałe potrawy z tego obszaru. Najwięcej z części polskiej, bo aż 240, wyciągnięte z różnych zeszytów, książek, ludzkiej pamięci. O różnych proweniencjach: bojkowskich, łemkowskich, pogórzańskich, doliniańskich, a nawet polskiej kuchni mieszczańskiej, w tym kilka produktów tradycyjnych związanych z dawnymi wyrobami masarskimi i pasterskimi. Lektura obowiązkowa, ale nie na pusty żołądek, dla szefów kuchni przygotowujących regionalne dania w karczmach i restauracjach południa Podkarpackiego.
Kolejna książka to „Przewodnik kulinarno-krajoznawczy po pograniczu polsko-słowackim".

Czytaj więcej...

Strona 2 z 2