Jadło i zabytki - pomysł powiatu na skuteczną promocję

Czytaj więcej...

Wydane przez Starostwo Powiatowe w Krośnie książki-przewodniki mają za cel przybliżyć turystom polskim i słowackim przyrodniczych oraz zabytkowych „skarbów", które znajdują się na terenie powiatu krośnieńskiego. I po lekturze książek można powiedzieć, że po raz pierwszy w takiej skali zaprezentowano gminy powiatu od strony ich historii, zabytków, natury i... kuchni.

Pierwsza publikacja nosi tytuł „Jadło przepisy kulinarne pogranicza polsko – słowackiego" i zawiera 300 recept jak uwarzyć i upiec wspaniałe potrawy z tego obszaru. Najwięcej z części polskiej, bo aż 240, wyciągnięte z różnych zeszytów, książek, ludzkiej pamięci. O różnych proweniencjach: bojkowskich, łemkowskich, pogórzańskich, doliniańskich, a nawet polskiej kuchni mieszczańskiej, w tym kilka produktów tradycyjnych związanych z dawnymi wyrobami masarskimi i pasterskimi. Lektura obowiązkowa, ale nie na pusty żołądek, dla szefów kuchni przygotowujących regionalne dania w karczmach i restauracjach południa Podkarpackiego.
Kolejna książka to „Przewodnik kulinarno-krajoznawczy po pograniczu polsko-słowackim".

Czytaj więcej...

Szkolenie oraz Warsztaty kulinarne dla uczestników projektu „Smaki pogranicza. Polsko- słowacka wymiana doświadczeń w dziedzinie turystyki kulinarno–krajoznawczej"

Czytaj więcej...

Pierożki Leżachowskie, zrazy z mięsem i kapustą oraz banianka z zacierką, to tylko niektóre z regionalnych potraw jakie przygotowali uczestnicy projektu „Smaki pogranicza. Polsko- słowacka wymiana doświadczeń w dziedzinie turystyki kulinarno – krajoznawczej".

W ramach przedsięwzięcia w Szkolnym Schronisku Młodzieżowym w Dukli zorganizowano szkolenie dla właścicieli i zarządców pensjonatów, hoteli i gospodarstw agroturystycznych oraz warsztaty kulinarne dla pracowników branży turystycznej i hotelarskiej.

 Przez dwa dni (13 – 14.11) pod czujnym okiem ekspertów doskonalili oni umiejętności zawodowe, poznawali i promowali kulinarne tradycje swoich regionów. Spotkanie zakończyło się prezentacją przygotowanych potraw, wspólną degustacją i wymianą przepisów.

Czytaj więcej...

Starosta Krośnieński zaprasza na cykl bezpłatnych szkoleń i warsztatów z zakresu turystyki kulinarnej pogranicza polsko–słowackiego

W związku z realizowanym projektem pn. „„SMAKI POGRANICZA" POLSKO-SŁOWACKA WYMIANA DOŚWIADCZEŃ W DZIEDZINIE TURYSTYKI KULINARNO-KRAJOZNAWCZEJ" współfinansowanym z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz budżetu państwa w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Rzeczpospolita Polska – Republika Słowacka 2007-2013 pragnie serdecznie Państwa zaprosić na cykl szkoleń i warsztatów, które odbędą się w postaci dwóch segmentów:

Czytaj więcej...

„Smaki pogranicza. Polsko – słowacka wymiana doświadczeń w dziedzinie turystyki kulinarno –krajoznawczej"

Powiat Krośnieński, w partnerstwie z Agencją Rozwoju Rejonu w Śvidniku, rozpoczął realizację projektu „Smaki pogranicza. Polsko – słowacka wymiana doświadczeń w dziedzinie turystyki kulinarno – krajoznawczej". Głównym celem projektu jest przekazanie wiedzy na rzecz wykorzystania potencjału turystycznego pogranicza polsko – słowackiego oraz promocja produktów i potraw regionalnych.

Czytaj więcej...

Strona 1 z 2