poniedziałek, październik 23, 2017

Language Switcher

Wyszukiwarka

top_banner_pl

„Święto Chleba” w Dźwiniaczu Dolnym

„Święta Chleba”

Pierwsza edycja „Święta Chleba” w Dźwiniaczu Dolnym odbyła się w 2001 r. Od tej pory zawsze w sierpniu przyjeżdżają do tej miejscowości wielbiciele świeżego karpackiego chleba. O ile na pierwszej imprezie było blisko 200 osób, obecnie przyjeżdża na nią ponad 2500. A z pojedynczego wypieku zrobiło się 4 wsady, a z występu jednego zespołu, obecnie już kilkanaście - z Polski, Ukrainy, Słowacji i Rumunii - prezentuje swój śpiew, muzykę i taniec. Poza wypiekiem, oprawą muzyczną i taneczną, można podczas festynu skosztować i innych smakołyków. Wszystkie edycje Święta Roman Glapiak organizuje sam, dzięki pasji i niespożytej energii. Zaprzyjaźniony piekarz Józef Łabuda, od pierwszej edycji wypieka chleb. Piec „U Flika” pali się nie tylko w sierpniu i przy okazji odwiedzin turystów. Lekcje wypieku zamawiają też „zielone szkoły”, Lokalne Grupy Działania, a nawet Koła Gospodyń Wiejskich, które uczą się i porównują przepisy z Romanem Glapiakiem i Józefem Łabudą. Ze spotkań i wspólnych rozmów powstała nawet książeczka „Chleb z Karpat”.