poniedziałek, październik 23, 2017

Language Switcher

Wyszukiwarka

top_banner_pl

Szkolenie oraz Warsztaty kulinarne dla uczestników projektu „Smaki pogranicza. Polsko- słowacka wymiana doświadczeń w dziedzinie turystyki kulinarno–krajoznawczej"

b_300_300_16777215_00_images_photos_sery.jpg

Pierożki Leżachowskie, zrazy z mięsem i kapustą oraz banianka z zacierką, to tylko niektóre z regionalnych potraw jakie przygotowali uczestnicy projektu „Smaki pogranicza. Polsko- słowacka wymiana doświadczeń w dziedzinie turystyki kulinarno – krajoznawczej".

W ramach przedsięwzięcia w Szkolnym Schronisku Młodzieżowym w Dukli zorganizowano szkolenie dla właścicieli i zarządców pensjonatów, hoteli i gospodarstw agroturystycznych oraz warsztaty kulinarne dla pracowników branży turystycznej i hotelarskiej.

 Przez dwa dni (13 – 14.11) pod czujnym okiem ekspertów doskonalili oni umiejętności zawodowe, poznawali i promowali kulinarne tradycje swoich regionów. Spotkanie zakończyło się prezentacją przygotowanych potraw, wspólną degustacją i wymianą przepisów.

Dla uczestników projektu organizatorzy planują jeszcze przeprowadzenie wyjazdu turystyczno – krajoznawczego na teren pogranicza celem zaprezentowania grupie możliwości pozyskania tradycyjnych produktów oraz zacieśnienia współpracy, a także wydanie przewodnika, przepisów regionalnych i mapy szlaków kulinarnych, dla utrwalenia realizowanego projektu.

Głównym celem projektu, który Powiat Krośnieński realizuje w partnerstwie z Agencją Rozwoju Regionu w Świdniku, jest przekazanie wiedzy na rzecz wykorzystania potencjału turystycznego pogranicza polsko – słowackiego, promocja produktów i potraw regionalnych, ochrona dziedzictwa kulinarnego oraz kultywowanie przez młode pokolenia tradycji regionu. – informuje wicestarosta Andrzej Guzik. 

b_300_300_16777215_00_images_photos_pierozki.jpg

Projekt dofinansowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz budżetu państwa za pośrednictwem Euroregionu Karpackiego w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Rzeczpospolita Polska – Republika Słowacka 2007 – 2013.

Wartość projektu wynosi 54 789 euro, w tym dofinansowanie z EFRR stanowi 46 570,65 euro, z budżetu państwa 5478,90 euro, wkład własny 2739,45 euro.
Projekt realizowany jest w okresie od 1 sierpnia 2013 r. do czerwca 2014 r.